small font default font large font
Pátek, 29 Březen 2024
Výroční zpráva 2011

Předkládá: Společenství harmonie těla a ducha

nositel  čestného  titulu „Organizace  uznaná MŠMT pro oblast práce s dětmi a mládeží“, Bubenečská 27, 160 00 Praha 6; tel/fax: 224317872,  mob: 604309370, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript http://www.shtd.cz

 

Vážení rodiče, milé děti, vážení zájemci,

dlouhodobým úkolem roku 2011 bylo i nadále vytvářet  a realizovat cílené mimoškolní aktivity pro zdravé, ale zejména pro děti a mládež se zdravotním a sociálním handicapem  /epileptici, astmatici,  enuretici, alergici, nadváha, ortopedické vady, kombinované vady; děti v náhradní výchovné nebo rodinné péči, zejména dětské domovy, Klokánky, samoživitelky,  romské etnikum,  národnostní menšiny aj./. Cílem bylo zlepšit jejich zdravotní stav, zvýšit tělesnou i psychickou zdatnost organizmu, přispět k harmonickému biopsychosociálnimu vývoji dítěte a integrovat tyto handicapované jedince do přirozené komunity jejich vrstevníků. V této činnosti kontinuálně pokračujeme již 20 let.

Důraz byl kladen na praktičnost, zajímavost a prožitkovost akcí, které nenásilně odbourávaly zajeté stereotypy zákazů, omezení, diskriminací,  a tím posilovaly potřebné sebevědomí a sounáležitost s většinovou společností.

Akce byly pořádány v rámci projektů MŠMT ČR, MZd ČR, HMP, NIDM-Česká národní agentura mládež. Uspořádali jsme 1 Zimní ozdravný pobyt /Jarní prázdniny/, 2 Jarní ozdravné pobyty  /Velikonoční prázdniny, Květnový víkend/, 2 Letní ozdravné pobyty /Letní tábory/, 1 Podzimní ozdravný pobyt /Podzimní prázdniny/, 10 víkendových akcí /z toho 2 s účastí rodičů/, 38 pravidelných klubových setkání a dlouhodobé školení, které připravovalo dospívající mládež na budoucí povolání. V celkovém součtu se zúčastnilo těchto akcí 542 dětí a mládeže, z toho   zdravotně a sociálně handicapovaných 67%.

Ze všech hledisek byla tato zdravotní, výchovná, vzdělávací  a socializační integrace pozitivní a všestranně pro děti prospěšná. To prokázalo hodnocení odborné i laické veřejnosti, rodiči i dětmi.

Využili jsme fenoménu tělesné výchovy, řízené stravy, otužování, saunování, regeneračních procedur, arteterapie, muzikoterapie, psychoterapie, celotáborových her, bohatých kulturních a vzdělávacích programů, jízdy na koních a koloběžkách, zábavy a prožitkovosti ke zlepšení zdraví a rozvoji tělesných a duševních sil dětí.

Aktivní účast dětí na zdravém životním stylu a změna jejich hodnotových orientací působily rovněž preventivně proti negativním civilizačním vlivům jako jsou např. návykové látky, sedavý způsob života, neustálé sledování televize a PC.

Navazování přátelství mezi jednotlivci z různých společenských vrstev, různého zdravotního a sociálního stavu, různých životních zkušeností,  přispívá k  vzájemné toleranci a porozumění,  rovnosti a sounáležitosti k celku.  Vystihuje evropský rozměr výchovy  „Každý jsme jiný, ale všichni jsme si rovni“.

 

Do všech pobytových akcí byl zařazen každodenní ozdravný program, který byl rozdělen do tří cyklů.

1.cyklus: zdravotní TV /sestavy a cvičení na správné držení těla, páteř a klouby, posilování, strečink, hipoterapie aj./

regenerace /aquaparky, plavání, hydroprocedury, sauna, masáže aj./. Důraz byl kladen na očistu organizmu zatíženého dlouhodobou medikací.

arteterapie, ergoterapie /pro zkvalitnění jemné motoriky a rozvoj kreativity/

zdravotní osvěta /přednášky, prevence před sezonními infekčními chorobami, zásady a nácvik 1.pomoci/

2.cyklus: tělovýchova /turistika, plavání, kolektivní hry, drobné hry, atletika, minikoloběžky, soutěže aj./

3.cyklus: motivační program s klubovými hrami, soutěžemi, dramatickou výchovou /scénky, divadlo, tanec, zpěv/ a  psychoregulací, který rozvíjel kreativitu, paměť, estetiku, sebevědomí a odstraňoval ostych a obavy veřejně vystoupit před větším kolektivem.

Do činností byly rovněž zařazeny úseky cílené integrace handicapovaných s ostatními dětmi.

Významným přínosem bylo neformální vzdělávání dospívající mládeže na práci s handicapovanými dětmi zaměřené na jejich regeneraci, rekondici a masáže.  SHTD školení organizovalo při pobytových akcích v průběhu roku z grantových  prostředků NIDM-ČNAM. Školení bylo publikováno v měsíčníku České rady dětí a mládeže „Archa“ v č. 6/2011.

Stručný přehled akcí:

 

Zimní ozdravný pobyt /Zimní tábor  5.-12.2.2011 , RZ Relax Hnačov /:

Proběhl v překrásném prostředí podhůří šumavských hor. Objekt je vybaven vlastním rekondičně regeneračním centrem /masáže, masáže lávovými kameny, rašelinové zábaly, infrasaunou, posilovnou aj./. Ubytování v bungalovech, pokoje s vlastním s WC, umyvadlem s teplou vodou, většinou se sprchovým koutem/. Strava 5x denně + pitný režim.

Pro nedostatek sněhu byl zaměřen na zimní sporty a hry v přírodě, turistiku, kulturně poznávací a vzdělávací výlety /kostel sv.Blažeje v Plánici, poutní místo Nicov a další/, hydroprocedury, sauna a plavání v aquaparku Horažďovice.

Každý den jsme využívali rekondičně regenerační centrum, dále arteterapii, ergoterapii, muzikoterapii pro zlepšení dovedností a intelektových schopností.

 

Jarní  ozdravné  pobyty /Velikon.prázdn. 21.-25.4.2011,  Květnový pob. 13.-15.5.2011  RZ Relax Hnačov /:

Velikonoční prázdniny byly zaměřeny na turistiku, výlety, hry v přírodě, rekondici, regeneraci, rehabilitaci, arteterapii, dramatickou výchovu, muzikoterapii. Děti vyráběly pomlázky, zdobily vajíčka, učily se koledy a další tradiční zvyky velikonočních svátků.

Strava 5x denně + pitný režim. Byly dodržovány tři cykly programu /viz výše/.

Dopolední program: léčebná tělovýchova, posilovna, masáže, masáže lávovými kameny, arteterapie vč. enkaustiky a rukodělných prací a pomlázky. Odpoledne sportovní hry na hřišti, hry v přírodě, turnaj v kulečníku, turistické výlety. Večerní program vyplnily společenské  hry a soutěže, zpěv s kytarou, divadelní scénky, diskotéky, tance a břišní tance. Závěr dne:  čtení pohádek - psychoregulace pro zkvalitnění přechodu fáze bdělosti a spánku /pro nervová onemocnění/.

Cílem květnového pobytu bylo získání teoretických znalostí a praktických dovedností masáží, rekondice a regenerace  /součást dlouhodobého školení mladistvých/.

 

Letní ozdravné pobyty /Letní tábory 1.turnus 2.-16.7.2011;  2.turnus 16.-30.7.2011  RZ Relax Hnačov/:

Kromě zdravých se zúčastnilo  38 epileptiků, dále astmatici, enuretici, alergici, mozkové dysfunkce, dyslektici, dysortografici,  nadváha, kombinované vady aj., dále 17 dětí  z dětských domovů a Klokánků,  děti samoživitelek.

LT se opět uskutečnily v RZ Relax Hnačov, areálu obklopeném lesy,a mini zoo se širokým zázemím pro sportovní vyžití /hřiště, dětské hřiště,  přilehlý rybník s písečnou pláží a bezpečným přístupem. Přírodu i les jsme využili pro všestranné pohybové aktivity. Výtečná strava 5x denně + pitný režim.

Pobyty byly zaměřeny na vyčištění organizmu dlouhodobou medikací, tj. řízenou stravou s menším podílem masa, důrazem na vitaminizaci, přísun minerálů a pohyb na zdravém vzduchu. Dále na dodržování správného denního režimu, rozložení fyzické zátěže a odpočinku, prevenci běžných nakažlivých chorob, včetně dodržování hygienických návyků a základy 1.pomoci. U epileptiků byl dodržován zvláštní program včetně individualizace, asistence a integrace. Ústředním mottem byla celotáborová hra „Pat a Mat v lázních“, která nenásilně odstraňovala obavy dětí z nemocničního prostředí. Zábavným a zajímavým způsobem přibližovala dětem význam a potřebu prevence, rekondice a regenerace pro zdraví jedince, zejména při chronických onemocněních a přirozeně podporovala integraci. Dále plavání,  turistika, sportovní hry, tělovýchova, aerobic, břišní tance, soutěže, dopravní výchova, ekologie aj. Vším prolínala kulturně poznávací činnost. Navštívili jsme kostely v Plánici a poutní místo Nicov vždy s odborným výkladem a vystoupením dětí se zpěvem a hudebním doprovodem. Velmi působivá byla návštěva muzea Františka Křižíka v Plánici a celodenní výlet do Nalžovských hor s kamennými napodobeninami pravěkých zvířat.  Dále jsme navštívili zříceninu středověkého hradu v Zavlekově a rotundu ve Zborovech. Velkým přínosem zlepšujícím tvořivost byly vlastní scénky a  divadelní představení z pohádkového světa, večery pod lampou,  výtvarná činnost a drobné hry, které děti samy vymýšlely a organizovaly. Tradičně skládáme vždy novou hymnu na motivy celotáborové hry, kterou se všechny děti naučí a s radostí zpívají. Byly dodržovány 3 cykly ozdravného programu.

 

Podzimní ozdravný pobyt /Podzimní prázdniny 26.-30.10.2011, RZ Relax Hnačov:

Zaměření na prevenci a posílení organizmu   proti každoročním chřipkovým a respiračním onemocněním v podzimním období. Využili jsme rekondičně regenerační centrum, zvláště posilovnu, masáže, masáže lávovými kameny, rašelinové zábaly a infrasaunu. Tradičně byly dodržovány tři cykly zdravotního  programu. Uskutečnily se výlety do Plánice a okolí,  muzea Františka Křižíka, navštívili jsme hrad Vlčtejn.  Velmi zajímavé divadelní scénky dětí završil velký hnačovský karneval.

 

Víkendové akce a klubová činnost:

Tyto aktivity navazovaly na déle trvající ozdravné tábory a krátkodobé pobyty. Tvořily součást  kontinuální celoroční péče. Spojovaly různé druhy kulturně poznávacích, pohybových a regeneračních činností /výlety- Peruc, Panenský Týnec, Klobuky, zámek Jablonná, koňská farma Nedvězí, aquaparky Slaný a Měřín, plavání, hydroprocedury, sauna, jízda na minikoloběžkách, pohybové trenažery apod..

Dále se děti  pravidelně scházely v  centru SHTD. Obsahem  bylo především cvičení pro správné držení těla, páteř a klouby  /speciální sestavy prof. Narbekova/, dále cvičení na pohybových trenažerech, gymmíčích, masáže, solné jeskyně, solná sauna,  muzikoterapie a arteterapie, poradenství. Především šlo o vážná chronická onemocnění, která vyžadují zvýšenou individuální péči. Epilepsie, hydrocefalus, astma, autizmus, profylaxe nádorových onemocnění, psychoz, deprivací apod.

 

Spolupráce a komunikace:

Pokračovala spolupráce s  dětskými lékaři a neurology z celé republiky a vedoucími pracovníky dětských domovů a Klokánků.  Lékařským garantem byl Doc.MUDr.Ivan Novák CSc.,Klinika dětského lékařství Thomayerovy nemocnice Praha 4,odborný konzultant Oddělení péče o dítě MZd ČR.

Do procesu přípravy, organizace, řízení a verifikace  účinnosti  byli zapojeni pracovníci s   vysokoškolským vzděláním, posluchači vysokých škol, absolventi středních ped. škol  a další, kteří spolupracují se SHTD. Podíleli se na přípravě, organizaci, řízení akcí  a vyhodnocení. Činnost SHTD byla pravidelně kontrolována orgány státní správy, s kladným výsledkem a bez připomínek.

Lze konstatovat pozitivní dopad na místní  komunitu /především klubové a víkendové akce/  i na celostátní plošnou účinnost /účast dětí, rodičů, vychovatelů, zdravotníků aj. z celé ČR na pobytových akcích/. Akce se kladně projevily v povědomí laické i odborné veřejnosti, dětí i rodičů. Projekty významně přispěly ke zkvalitnění procesu péče o zdravé i handicapované v kvantitativním i kvalitativním měřítku.

 

 

Financování:

Veškerá činnost SHTD byla hrazena formou sdružených prostředků z různých zdrojů /MŠMT ČR, MZd ČR,  HMP, NIDM-ČNAM,  příspěvky klientů/.

 

Celkové příjmy za rok 2011 činily  1 279 017,14 Kč

Celkové výdaje za rok 2011 činily  1 042 528,11 Kč

 

Peníze v hotovosti

Převod                      21 039,00

Příjem                     447 447,00

Výdaj                      281 067,00

Hotovost celkem    187 419,00

 

Peníze na bankovních účtech

Převod                    204 443,91

Příjem                  1 351 102,15

Výdaj                     914 772,00

Banka celkem        640 774,06

 

Ceniny

Převod                     0,00

Příjem                      0,00

Výdaj                       0,00

Ceniny celkem         0,00


Příjmy zahrnované do základu daně

Úrok                             333,14

Příspěvky               424 100,00

Dotace                    611 584,00

Ostatní příjmy        243 000,00

 

Výdaje na zajištění příjmu

Zajištění akcí          558 400,00

Nákup zboží                      0,00

OON,daň                  87 645,00

Zdrav. a soc. pojistné        0,00

Provozní režie        396 483,11

Uzávěrkové výdaje           0,00

 

Průběžné položky

Příjem                    145 000,00

Výdaj                     145 000,00

Rozdíl                               0,00

 

Finanční prostředky byly využity hospodárně, efektivně a účelně.

 

Závěr:

Jednoznačně lze konstatovat význačný přínos projektů pro zdravé a zejména pro zdravotně  a sociálně handicapované děti v ČR. V rovině zdravotní /zlepšování zdravotního stavu, snižování počtu záchvatů, rozvoj tělesných a psychických sil aj./,  v rovině edukační /výchova, vzdělávání, biopsychosociální dovednosti/, v rovině sociální /odstraňování zákazů a omezení, dostupnost pro sociálně slabé vrstvy/ a v rovině integrační /tolerance, porozumění, rovnost, vědomí sounáležitosti/. Holistické /celostní/ působení pozitivně ovlivňuje vývoj a výchovu  dítěte.

Aktivit se zúčastnilo 542 dětí a mládeže, z toho 378 zdravotně  a sociálně handicapovaných, tj 67%.

I nadále chceme poctivě a starostlivě pečovat o děti a mládež, vést je k samostatnosti, zodpovědnosti, ukázněnosti a přátelství, naučit je novým dovednostem, ale především zlepšovat jejich zdraví, sociální cítění a umožnit prožití plnohodnotného života.

 

SHTD děkuje  státním a samosprávným orgánům, nadacím, rodičům, za  poskytnuté prostředky.

 

S poděkováním, pozdravem a úctou k Vám

 

PaedDr.Vladimír Bílek

předseda SHTD

V Praze dne 7.6.2012