small font default font large font
Pátek, 19 Duben 2024
Výroční zpráva 2012

Předkládá: Společenství harmonie těla a ducha

nositel  čestného  titulu „Organizace  uznaná MŠMT pro oblast práce s dětmi a mládeží“

Bubenečská 27, 160 00 Praha 6; tel/fax: 224317872,  mob: 604309370

e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript http://www.shtd.cz

 

Vážení rodiče, milé děti, vážení zájemci,

dlouhodobým úkolem roku 2012 bylo i nadále vytvářet  a realizovat cílené mimoškolní aktivity pro zdravé, ale zejména pro děti a mládež se zdravotním a sociálním handicapem  /epileptici, astmatici,  enuretici, alergici, nadváha, ortopedické vady, kombinované vady; děti v náhradní výchovné nebo rodinné péči, zejména dětské domovy, Klokánky, samoživitelky,  romské etnikum,  národnostní menšiny aj./. Cílem bylo zlepšit jejich zdravotní stav, zvýšit tělesnou i psychickou zdatnost organizmu, přispět k harmonickému biopsychosociálnimu vývoji dítěte a integrovat tyto handicapované jedince do přirozené komunity jejich vrstevníků. V této činnosti kontinuálně pokračujeme již 21 let.

Důraz byl kladen na praktičnost, zajímavost a prožitkovost akcí, které nenásilně odbourávaly zajeté stereotypy zákazů, omezení, diskriminací,  a tím posilovaly potřebné sebevědomí a sounáležitost s většinovou společností.

Akce byly pořádány v rámci projektů MŠMT ČR, MZ ČR, HMP, NIDM-Česká národní agentura mládež a společnosti Johnson&Johnson. Uspořádali jsme 1 Zimní ozdravný pobyt /Jarní prázdniny/, 2 Jarní ozdravné pobyty  /Velikonoční prázdniny, Květnový školící víkend/, 2 Letní ozdravné pobyty /Letní tábory/, 2 Podzimní ozdravné pobyty /Podzimní prázdniny,Mikulášský víkend/ a školení pedagogických a zdravotních dozorů  pro akce SHTD. 9 víkendových akcí /z toho 2 s účastí rodičů/, 28 pravidelných klubových aktivit. Dále dlouhodobé školení, které připravovalo dospívající mládež na práci osobního asistenta. V celkovém součtu se zúčastnilo těchto akcí 448 dětí a mládeže, z toho   zdravotně a sociálně handicapovaných 79%.

Ze všech hledisek byla tato zdravotní, výchovná, vzdělávací  a socializační integrace pozitivní a všestranně pro děti prospěšná. To prokázalo hodnocení odborné i laické veřejnosti, rodiči i dětmi.

Využili jsme fenoménu tělesné výchovy, řízené stravy, otužování, saunování, regeneračních procedur, arteterapie, muzikoterapie, psychoterapie, celotáborových her, bohatých kulturních a vzdělávacích programů, jízdy na koních a koloběžkách, zábavy a prožitkovosti ke zlepšení zdraví a rozvoji tělesných a duševních sil dětí.

Aktivní účast dětí na zdravém životním stylu a změna jejich hodnotových orientací působily rovněž preventivně proti negativním civilizačním vlivům jako jsou např. návykové látky, sedavý způsob života, neustálé sledování televize a PC.

Navazování přátelství mezi jednotlivci z různých společenských vrstev, různého zdravotního a sociálního stavu, různých životních zkušeností,  přispívá k  vzájemné toleranci a porozumění,  rovnosti a sounáležitosti k celku.  Vystihuje evropský rozměr výchovy  „Každý jsme jiný, ale všichni jsme si rovni“.

 

Do všech pobytových akcí byl zařazen každodenní ozdravný program, který byl rozdělen do tří cyklů.

1.cyklus: zdravotní TV /sestavy a cvičení na správné držení těla, páteř a klouby, posilování, strečink, hipoterapie aj./

regenerace /aquaparky, plavání, hydroprocedury, sauna, masáže aj./. Důraz byl kladen na očistu organizmu zatíženého dlouhodobou medikací.

arteterapie, ergoterapie /pro zkvalitnění jemné motoriky a rozvoj kreativity/

zdravotní osvěta /přednášky, prevence před sezonními infekčními chorobami, zásady a nácvik 1.pomoci/

2.cyklus: tělovýchova /turistika, plavání, kolektivní hry, drobné hry, atletika, minikoloběžky, soutěže aj./

3.cyklus: motivační program s klubovými hrami, soutěžemi, dramatickou výchovou /scénky, divadlo, tanec, zpěv/ a  psychoregulací, který rozvíjel kreativitu, paměť, estetiku, sebevědomí a odstraňoval ostych a obavy veřejně vystoupit před větším kolektivem. Dále debaty o morálce, etice, filozofii, přírodě, umění aj.

Do činností byly rovněž zařazeny úseky cílené integrace /inkluze/ handicapovaných s ostatními dětmi, vlastní metodou „vložených úseků“.

Významným přínosem bylo neformální vzdělávání dospívající mládeže  „Příprava na práci osobního asistenta pro handicapované děti“.  SHTD školení organizovalo při pobytových akcích v průběhu roku z grantových  prostředků NIDM-ČNAM.

Stručný přehled akcí:

Zimní ozdravný pobyt /Zimní tábor  11.-18.2.2012 , RZ Relax Hnačov,  /24 účastníků z toho 12 handicapovaných/

Proběhl v překrásném prostředí podhůří šumavských hor. Objekt je vybaven vlastním rekondičně regeneračním centrem /masérnou-masáže, masáže lávovými kameny,  infrasaunou, posilovnou aj./. Ubytování v bungalovech, prostorné pokoje s vlastním  WC, umyvadlem s teplou vodou nebo sprchovým koutem/. Strava 5x denně + pitný režim.

Program byl zaměřen na zimní sporty /bobování, lyžování/, hry a turistiku v zimní  přírodě /, kulturně poznávací a vzdělávací výlety /muzeum Františka Křižíka v Plánici, Zavlekov se zříceninou hradu a další/.

3 fáze programu:

Dopoledne: tzv. „kolečko“: posilovna → arteterapie, ergoterapie → dramatická výchova → tance  → osvěta→  masáže

Odpoledne:  integrační společný program v přírodě, turistika, výlety, kulturně poznávací činnosti, sport, hry aj

Večer:  kreativní hry, divadlo, zábava, soutěže, filmy, diskotéka

 

Velikonoční ozdravný pobyt  5.-9.4.2012, RZ Relax Hnačov,  /32 účastníků z toho 30 handicapovaných/

Velikonoční prázdniny byly zaměřeny na turistiku, výlety, hry v přírodě, rekondici, regeneraci, rehabilitaci, arteterapii, dramatickou výchovu, muzikoterapii. Děti vyráběly pomlázky, zdobily vajíčka, učily se koledy a další tradiční zvyky velikonočních svátků. Výlet Plánice, Nepomuk -kostel Jana Nepomuckého.

Strava 5x denně + pitný režim.

Byly dodržovány tři fáze programu /viz výše/.

Rovněž proběhl teoreticko-praktický blok školení handicapované mládeže na práci osobního asistenta.

 

Květnový ozdravný pobyt 11.-13.5.2012  RZ Relax Hnačov, /20 účastníků z toho 18 handicapovaných/

Cílem květnového pobytu bylo získat teoretické znalosti a  a praktické dovednosti, připravit vybranou skupinu handicapované mládeže na práci osobního asistenta pro znevýhodněné děti. Filozofické, morální a etické zásady práce, teorie a praxe osobního asistenta, odlišnosti práce podle druhu onemocnění, zásady 1.pomoci, psychologie handicapu a další.

 

Letní ozdravné pobyty /Letní tábory 1.turnus 30.6.-14.7.2012;  2.turnus 14.-28.7.2012  RZ Relax Hnačov/: /121 účastníků z toho 89 handicapovaných/

Kromě zdravých se zúčastnilo  38 epileptiků /dotace MZ ČR/, dále hydrocefalici, astmatici, enuretici, alergici, mozkové dysfunkce vč.autismu, dyslektici, dysortografici,  nadváha, kombinované vady aj., dále 23 dětí  z dětských domovů, klokánků a děti samoživitelek.

LT se opět uskutečnily v RZ Relax Hnačov, areálu obklopeném lesy, s mini zoo a širokým zázemím pro sportovní vyžití /hřiště, dětské hřiště, ohniště, přilehlý rybník s písečnou pláží a bezpečným přístupem. Přírodu i les jsme využili pro všestranné pohybové aktivity. Strava 5x denně + pitný režim.

Pobyty byly zaměřeny na vyčištění organizmu dlouhodobou medikací, tj. vhodnou stravou a pohybem na zdravém vzduchu. Dále na dodržování správného denního režimu, rozložení fyzické zátěže a odpočinku, prevenci běžných nakažlivých chorob, dodržování hygienických návyků, základy 1.pomoci včetně praktického nácviku na resuscitačním trenažéru.  Ústředním mottem byla celotáborová hra „Pat a Mat objevují středověk“, která zajímavým a zábavným způsobem dětem přibližovala životní osud  pána Jaroslava ze Zavlekova, z blízkého hradu v Zavlekově. Závěrečná divadelní hra je uvedena na našich webových stránkách /shtd.cz/ v části O nás/videa.

Dále plavání,  turistika, sportovní hry, tělovýchova, zdravotní TV, aerobic, břišní tance, soutěže, dopravní výchova, ekologie aj. Vším prolínala kulturně poznávací činnost. Navštívili jsme kostely v Plánici a poutní místo Nicov. Velmi působivá a poučná byla návštěva muzea Františka Křižíka v Plánici i celodenní výlet do lokality Nalžovské hory s prehistorickými kamennými zvířaty.  Navštívili jsme zříceninu středověkého hradu v Zavlekově, blízký kamenný lom a další místa v okolí. Na zpáteční cestě jsme si ještě prohlédli hrad Vlčtejn.

Velkým přínosem zlepšujícím tvořivost byly výtvarné činnosti včetně vernisáže vlastní tvorby dětí, scénky a  divadelní představení z pohádkového světa, večery pod lampou. Tyto činnosti děti samy vymýšlely a organizovaly. Tradičně skládáme novou hymnu na motivy celotáborové hry, kterou se všechny děti naučí a s radostí zpívají.

Byly dodržovány 3 fáze ozdravného programu.

Vybraní jedinci se seznamovali s praktickými činnostmi asistenční služby.

 

Podzimní ozdravný pobyt  24.-28.10.2012, RZ Relax Hnačov: /33 účastníků z toho 29 handicapovaných/

Zaměření na prevenci a posílení organizmu   proti každoročním chřipkovým a respiračním onemocněním v podzimním období. Využili jsme rekondičně regenerační centrum, zvláště posilovnu, masáže, masáže lávovými kameny a infrasaunu. Tradičně byly dodržovány tři fáze programu, především kvůli nepříznivému počasí a sněhovým srážkám.

Uskutečnily se výlety do Plánice a Zavlekova s návštěvou zříceniny hradu.  Velmi zajímavé divadelní scénky dětí završil velký hnačovský  helloweenský  karneval.

 

Mikulášský víkend 14.-16.2012 RZ Relax Hnačov: /21 účastníků z toho 14 handicapovaných/

Spojený s mikulášskou nadílkou a čtením z nebeské knihy o správných či nesprávných vlastnostech a chování jednotlivých dětí. Arteterapie- výroba vánočních svícnů, dárků a přáníček, výstava prací. Rehabilitace v aquaparku  Horažďovice, hydroprocedury, teplý whirpoolový bazén, dětský bazén pro neplavce, plavání, tobogán, divoká voda, sauna, parní sauna.  Večery se zábavným programem, filmy a vystoupením dětí.

Rovněž proběhlo školení pro pedagogické a zdravotní dozory na akcích.

 

Víkendové akce a klubová činnost: /196 účastníků z toho 170 handicapovaných/

Tyto aktivity navazovaly na ozdravné pobyty. Tvořily součást  kontinuální celoroční péče. Spojovaly  kulturně poznávací činnost s  pohybovými aktivitami a regenerací. Výlety- Tloskov ústav soc.péče pro mládež, Neveklov-moderní školská zařízení, klášter Poličany-jedna z nejkrásnějších architektonických staveb současnosti, hrad Okoř, poučný a zajímavý zoo park v obci Zájezd spojený s prohlídkou, krmením a kreslením zvířat ve výtvarném koutku.  Aquaparky Slaný a Měřín- hydroprocedury, teplý whirpoolový bazén, dětský bazén pro neplavce, plavání, tobogán, divoká voda, parní sauna.

Dále aktivity v pražském regionu-jízda na minikoloběžkách, turistika, venkovní sportovní areály, dětská hřiště aj. Kulturně poznávací činnosti-Rudolfova štola, Lapidárium na pražském výstavišti, planetárium, Pražský hrad, Belvedér,  Trojský zámek a další. Masáže, rekondice, regenerace- školský klub Relax Dejvice, kombinace finské sauny se solnou jeskyní, pohybové trenažery, whirpoolové vany, masáže.

Dále se děti  pravidelně scházely v  centru SHTD. Obsahem  bylo především cvičení pro správné držení těla, páteř a klouby  /speciální sestavy prof. Narbekova/, dále cvičení na pohybových trenažerech, gymmíčích, masáže, solné jeskyně, muzikoterapie a arteterapie, poradenství. Především šlo o vážná chronická onemocnění, která vyžadují zvýšenou individuální péči. Epilepsie, hydrocefalus, diabetes, astma, autizmus, profylaxe nádorových onemocnění, psychozy a deprivace apod.

 

Spolupráce a komunikace:

Pokračovala spolupráce s  dětskými lékaři a neurology z celé republiky a vedoucími pracovníky dětských domovů a Klokánků.  Lékařským garantem byl Doc.MUDr.Ivan Novák CSc.,Klinika dětského lékařství Thomayerovy nemocnice Praha 4,odborný konzultant Oddělení péče o dítě MZ ČR.

Do procesu přípravy, organizace, řízení a verifikace  účinnosti  byli zapojeni pracovníci s   vysokoškolským vzděláním, posluchači vysokých škol, studenti středních škol se sociálním a pedagogickým zaměřením a další, kteří spolupracují se SHTD. Podíleli se na přípravě, organizaci, řízení akcí  a vyhodnocení. Činnost SHTD byla pravidelně kontrolována orgány státní správy, s kladným výsledkem a bez připomínek.

Lze konstatovat pozitivní dopad na místní  komunitu /především klubové a víkendové akce/  i na celostátní plošnou účinnost /účast dětí, rodičů, vychovatelů, zdravotníků aj. z celé ČR na pobytových akcích/. Akce se kladně projevily v povědomí laické i odborné veřejnosti, dětí i rodičů. Činnost SHTD byla publikována v odborném tisku České rady dětí a mládeže „Archa“ č.6/2012 a v Medical Tribune 26.2.2013.

Projekty významně přispěly ke zkvalitnění procesu péče o zdravé i handicapované v kvantitativním i kvalitativním měřítku.

 

Financování:

Veškerá činnost SHTD byla hrazena formou sdružených prostředků z různých zdrojů /MŠMT ČR, MZ ČR,  HMP, NIDM-ČNAM, Johnson&Johnson, příspěvky klientů/.

 

Celkové příjmy za rok 2012 činily  1 530 092,07 Kč

Celkové výdaje za rok 2012 činily  1 376 898,31 Kč

 

Peníze v hotovosti

Převod                    187 419,00

Příjem                     554 856,00

Výdaj                      542 816,00

Hotovost celkem    199 459,00

 

Peníze na bankovních účtech

Převod                    640 774,06

Příjem                     953 414,64

Výdaj                   1 236 137,00

Banka celkem        358 051,70

 

Ceniny

Převod                     0,00

Příjem                      0,00

Výdaj                       0,00

Ceniny celkem         0,00


Příjmy zahrnované do základu daně

Úrok                             130,95

Příspěvky               510 440,00

Dotace                    809 621,12

Ostatní příjmy        209 900,00

 

Výdaje na zajištění příjmu

Zajištění akcí          624 000,00

Nákup zboží                      0,00

OON,daň                 174 400,00

Zdrav. a soc. pojistné        0,00

Provozní režie        578 498,31

Uzávěrkové výdaje           0,00

 

Průběžné položky

Příjem                    365 000,00

Výdaj                     365 000,00

Rozdíl                               0,00

Finanční prostředky byly využity hospodárně, efektivně a účelně.

 

Závěr:

Jednoznačně lze konstatovat význačný ozdravně edukační přínos projektů pro zdravé a zejména pro zdravotně  a sociálně handicapované děti v ČR. V rovině zdravotní /zlepšování zdravotního stavu, snižování počtu záchvatů, rozvoj tělesných a psychických sil aj./,  v rovině edukační /výchova, vzdělávání, biopsychosociální dovednosti/, v rovině sociální /odstraňování zákazů a omezení, dostupnost pro sociálně slabé vrstvy/ a v rovině integrační /tolerance, porozumění, rovnost, vědomí sounáležitosti/. Holistické /celostní/ působení pozitivně ovlivňuje vývoj a výchovu  dítěte.

Aktivit se zúčastnilo 448 dětí a mládeže, z toho 363 zdravotně  a sociálně handicapovaných, tj 79%.

I nadále chceme poctivě a starostlivě pečovat o děti a mládež, vést je k samostatnosti, zodpovědnosti, ukázněnosti a přátelství, naučit je novým dovednostem, ale především zlepšovat jejich zdraví, tělesný a psychický vývoj, sociální cítění a umožnit jim prožití plnohodnotného života.

SHTD děkuje státním a samosprávným orgánům, nadacím, rodičům, za  poskytnuté prostředky.

 

S poděkováním, pozdravem a úctou k Vám

PaedDr.Vladimír Bílek

předseda SHTD

V Praze dne 7.6.2013